bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

CAMPEONES (8 díl): Radost na ledě, žal mimo něj. Dvojnásobný mistr ztratil otce

15. srpna 16:00

Tomáš Zatloukal

Španělština kdysi dala jméno rozkvetlému poloostrovu, co je od června domovem nejen majetných amerických penzistů, ale také úřadujících mistrů NHL. Floridští Panteři ostatně mají spoustu hispánských fanoušků, v libozvučném jazyce naladíte i přenosy z jejich zápasů. A tak se otiskl také do názvu našeho seriálu o letošních vítězích. Prostor dostává Vladimir Tarasenko.

 Co nevyšlo loni s newyorskými Rangers, dopadlo letos s Pantery.

Tarasenko se podruhé stal mistrem NHL.

A byť možná nevynikal v cestě za hokejovým grálem v produktivitě, jak kdekdo čekal, spoluhráči se unisono shodovali: „Má velký podíl na tom, co jsme dokázali.“

Do floridské kabiny vnesl vítěznou mentalitu, pozitivní přístup, zkušenosti. „Právě kvůli tomu si ho vedení vytipovalo,“ prohodil zlatý střelec Sam Reinhart.

„Je neskutečný, už jen ta jeho energie, pořád se směje. Jeho vůdcovství je pro nás klíčové,“ smekl před ním další veledůležitý forvard Sam Bennett během finálové série.

V jednom týmu s idolem

Kouč Paul Marice šel do detailu a vyzdvihl Tarasenkův vliv na Antona Lundella. Moc se mu zamlouvalo, že si dvaatřicetiletý Rus vzal o dekádu mladšího Fina pod křídla.

Radil mu, probíral s ním herní situace, mentoroval ho. „Velmi přínosné,“ cenil si Maurice.

A třeba pro Matta Tkachuka byl fakt, že GM Bill Zito v březnu ulovil právě Tarasenka, zprávou, ze které se mu div nerozklepala kolena. Setkal se s jedním ze svých idolů!

Když dospíval v St. Louis, začínal tam za Blues válet právě „Vladdy“. Skvělý bruslař, dynamický hráč s vysokým hokejovým IQ i přesnou ranou.

„Je to trochu bláznivé, že jsme teď v jednom týmu. Jako teenager jsem ho sledoval, jak dává tuny důležitých gólů. Být mi patnáct, jdou na mě mdloby,“ povídal „Chucky“, kterému dětství a pubertu v St. Louis nadělil táta Keith.

To u Bluesmanů působil (nejen) v závěru své kariéry.

Matthew možná myslel právě na Tarasenka, když nedávno popisoval, jakou výsadou jsou pro něj společné oslavy zisku stříbrného poháru s „Big Waltem.“

Táta olympionikem i trenérem

Tarasenko stejnou možnost neměl. Otec Andrej 11. července náhle zemřel. V pětapadesáti letech.

„Moje první vzpomínka byla na olympiádu v roce 1994. Když táta přijel domů, dal mi kazetu se všemi svými zápasy a se závěrečným ceremoniál. Říkal: Dívej se. A já si to přehrával stále dokola,“ vybavuje si Vladimir.

Andrej hrál hokej až do roku 2006, na stadionech ale zůstal i dál. Naposledy pracoval jako trenérský asistent v novosibirském Sibir.

Smutná událost zastihla Tarasenka už jako hráče detroitských Red Wings. 4. července s nimi podepsal dvouletou smlouvu na 9,5 milionu dolarů a jako jeden z důvodů uvedl Patricka Kanea.

S americkým hračičkou se sešel už loni v New Yorku.

Padli si do noty, byť to s Blueshirts žádný velký sukces nebyl (mimochodem, bylo jedině příznačné, že na Jezdce pak narazil Tarasenko s Floridou a výrazně se přičinil o vyřazení manhattanského velkoklubu).

Bylo předem jasné, že Tarasenko u Cats nezůstane.

Peníze na něj nebyly. V dlouhodobějších plánech nefiguroval, přišel coby žoldák, podobně jako Kyle Okposo. A svou misi splnil.

Pět let poté

Podruhé tak mohl do Stanley Cupu posadit svého synka Artema.

Ty fotky od sebe dělí pět let.

A za tu dobu se událo mnohé. Tarasenko se ve zlém rozešel s Bluesmany, vadilo mu, jak se k němu v St. Louis zachovali ohledně jeho zdravotních trablů.

Zahrál si pak ve „Velkém jablku“, za Ottawu a teď za Floridu. Detroit bude jeho pátou štací v NHL.

Z pozice hokejové star zestárl v žádaného mazáka, který ovšem umí být mezi mantinely stále nebezpečný. V základní části nastřádal v uplynulé sezoně 55 bodů. 

V play-off přidal dalších devět. Pro partu kolem Saši Barkova byl nicméně během vyřazovacích bojů především uklidňujícím prvkem, studnicí pozitivní energie a a rádcem.

Když čekalo Pantery rozhodující sedmé finále, dost se k něm upínali. „Musíme makat a stoprocentně věřit v parťáky, které máme zrovna na ledě po boku,“ velel.

I takové nastavení mysli přispělo k historickému triumfu.

Seriál CAMPEONES:

7. díl - Niko Mikkola: Primát, pivo, prezident. Zabiják Olejářů napodobil Červenku
6. díl - Jonah Gadjovich: Dvojčata v poháru! Porodila je sestra gólmana Hurikánů
5. díl – Anthony Stolarz: Cíl? Koupit mámě a tátovi dům. A dobýt post jedničky
4. díl - Kyle Okposo: Bouře rozpoutaná farmaceuty. Odložit penzi se vyplatilo
3. díl - Josh Mahura: Z Gudasova parťáka je Pán prstenů. A posila Krakenů
2. díl - Gustav Forsling: Antický bůh, co ohromil Robocopa a nestál ani floka
1. díl - Sam Reinhart: Ubližuje veverkám! O Samsonovi, nejsilnější ze zbraní Cats
 

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.